2011. április 7., csütörtök

Projektóra a házunkban

Tavaly óta a második alkalommal jöttek el hozzánk a 8. osztályosok, hogy megnézzék, milyen létező módszerek vannak arra, hogy a háztartásainkat energiatakarékosabbá tehetjük. 














Csaba beszélt nekik arról, hogy miért érdemes azon elgondolkozni, hogy takarékosabban éljünk, mi indokolja a takarékossági intézkedéseket. 














Megnézték a kazánházban, hogy néz ki egy faelgázosító kazán és milyen elven működik, valamint, hogy mi is az a „puffertartály”. A napkollektorra csak egy rövid pillantást vetettek, ránézésre nem nagy élmény, de a működését és a hasznosságát nem kellett sokat magyarázni a gyerekeknek, egészen jó fogalmaik vannak róla és könnyen megértették a lényegét. A lakásban láthattak néhány példát arra, hogyan lehet takarékosabb életet élni az átlagosnál: sparhelton főzünk, ami a főzés mellett melegíti a konyhát is, energiatakarékos izzókkal világítunk, melyek sokkal takarékosabban működnek a hagyományos izzóknál, nincs túlfűtve a lakás, könnyedén megszoktuk a 21-23 fokos hőmérsékletet, illetve van meleg ruhánk, ha többre vágyunk.
A ház kapott egy vastag „bundát” magára: kőzetgyapot szigeteléssel és a réginél jobban záródó új ablakokkal tartjuk benn a meleget. Gyűjtjük a lehullott csapadékot, amellyel most a kertet locsoljuk, de tervezzük, hogy a lakásba vezetve wc-öblítésre és mosásra is azt használjuk. Mindez nem nagy ördöngösség, mint ahogy az sem, hogy ne folyó víz mellett mossunk fogat – bár bevallom, én még a mai napig nem szoktam meg, hogy a mosogatásnál csak az öblítéskor folyassam a vizet vagy a zuhanyzáskor csak a szappanozás után nyissak csapot. De maga a törekvés, a szándék fontos, ha az megvan, onnantól kezdve kis lépésekkel jól haladhatunk! 

Jó volt látni, hogy a gyerekek vevők voltak a jó ötletekre, érdeklődéssel hallgatták a Csabát és értelmes, jó megjegyzéseik, válaszaik voltak a feltett kérdésekre! Úgyhogy jövőre újból várjuk az érdeklődő nyolcadikosokat!

2 megjegyzés:

  1. Névtelen írta...

    Az én lányomnak,amikor mondtam,hogy az új házunkban sparhelt lesz és az ebélő résznél búbos kemence,kinevetett,hogy ez milyen ósdi.Köszönöm,hogy betekintést engedtetek az életetek egy részébe és meg tudtátok vele értetni,hogy ez nem csak "parasztos",hanem fontos dolog is!Úgy jött Tőletek haza,hogy Anya ügye nem gondoltad meg magad és igazi parasztkonyhánk lesz?!Most már biztos,hogy igen és ezt nektek is köszönhetem!
    A többi jó ötletről nem is beszélve!:-)
    Egy Anyuka
    ui:Fogalmam sincs miért egy másik bloghoz tette az előbb ezt az írásomat a gép.Bocsi!

    VálaszTörlés
  2. De jó, már ezért megérte!!!

    VálaszTörlés