2013. január 29., kedd

Kukák II.

Ugyan a dupla szemétszállítás miatt meghirdetett, a hulladékgazdálkodási társulást megszólító online interjú elmaradt, az indoklásban ajánlott lehetőséggel élve az alábbi kéréssel fordultam az STKH Kft. ügyfél-szolgálatához:

Tisztelt Ügyfélszolgálat!

A kisalfold.hu által szervezett, ám elmaradt online interjúhoz az alábbi kérdéseket írtam:

"Tisztelt Mágel Úr!

1) A térségi hulladékgazdálkodási rendszerről lényeges információk nem érhetők el. Nem nyilvánosak a pályázati anyagok, a szervezeti működéssel kapcsolatos dokumentumok. Nem tudom, hogy milyen eszközöket telepítenek, hogy fog felépülni és működni az egész rendszer, s így mitől lesz jobb, mint a jelenleg működő szolgáltatók. A társult önkormányzatok által tárgyalt előterjesztések sok esetben nem tekinthetők meg (zárt ülés). A tájékoztatásul létrehozott honlap (www.hulladek.sopron.hu) gyakorlatilag üres. A hulladékkezelési közszolgáltatás közfeladat, így törvényben biztosított jogom a vele kapcsolatos információk megismerése. Mikor lesznek elérhetők ezek?

2) Falun lakom, a zöldhulladékot megeszik a tyúkok vagy komposztálom, a papír, üveg, petpalack megy a gyűjtőszigetre. Négy fő után nincs heti 60 l szemetünk. Lesz-e lehetőségünk a társulási rendszerben a ténylegesen keletkező - és nem valamilyen fajlagos tényezőhöz kötött - szemét szerinti kuka használatára, komposztálhatok tovább vagy zöldhulladék kukát kell használnom? Lehet-e szünetelteni a szolgáltatás igénybevételét (pl. ha elmegyek nyaralni) és miképp? Milyen lesz a díjkonstrukció (egytényezős, kéttényezős), hogyan fizethetek (díjbeszedő, csekk, utalás)? A hulladéklerakási járulékot miképp érvényesítik a díjban (mérik a kukát vagy szétterítik a deponált mennyiség alapján)?


3) Érhet-e valamilyen hátrány, ha olyan településen lakom, mely tagja a Társulásnak, de nem az STKH-val szállíttat? Van-e kártérítési felelőssége a nem együttműködő tagoknak, veszíthetnek-e el valamilyen díjkedvezményt?"


Úgy gondolom, hogy kérdéseim kizárólag szakmai alapokon állnak, mindennemű politikai és személyeskedő indíttatást nélkül valók és mindenben a térségi hulladékgazdálkodási rendszer működésének megismerését célozzák, ezért kérem, hogy ezeket juttassák el az ügyben illetékes személyhez.

Válaszokat várva, üdvözlettel:

Csordás Csaba
Zsira


Némi további levelezés után a következő levél érkezett (kiemelés tőlem):


Tisztelt Csordás Úr!


A feltett kérdésekre a következő választ adjuk


1. Az információk közreadásával kapcsolatos késlekedés fő oka eljárásjogi természetű. A jogszabályi-, és a pályázatban kötelezően meghatározott előírásoknak megfelelően közbeszerzési eljárást kellett lefolytatnunk a kommunikációs feladatok ellátása érdekében. Az eljárás a közelmúltban lezárult, a pályáztatás során nyertes cég rövidesen minden kommunikációval kapcsolatos feladatot el fog látni, beleértve az internetes oldal működtetését és a közérdekű dokumentációk nyilvánosságra hozatalát is. Ez ügyben kis türelmét kérjük. A társulásnak ugyanakkor az Ön települése is tagja, azokat a dokumentumokat, melyeket az Önök polgármestere írt alá, vagy amit az Önök képviselő testülete tárgyalt, bizonyára az Ön rendelkezésére bocsátják.

2. A szolgáltatás szüneteltetésére (min. 1 hónap) van mód, előre írásban kell jelezni az ügyfélszolgálatunk felé. A szolgáltatás szüneteltetése csak kerek hónap idejére lehetséges. A díjakat az Energia Hivatal állapítja meg (egytényezős). Még nem ismeretes az Energia Hivatal álláspontja arról, hogy a díjak tartalmazzák-e a lerakási díjat. A díjakat átutalással és csekken lehet fizetni (negyedéves számlázás).

3. A kérdés megválaszolása előtt egy fontos kérdést érdemes tisztázni: az a település, amelyik tagja a Társulásnak, az STKH-val szállítja el a szemetet. Minden település, így az Önöké is a tagok közé való belépéskor szerződésben vállalta, hogy felmondja a meglévő szerződését a korábbi szolgáltatóval és 2013. január 1-jétől az STKH-val szállíttatja el a szemetet. Miután ezt az Önök polgármestere is aláírta, Önt abban az esetben érheti hátrány vagy anyagi kár, ha a korábbi szolgáltató által kiküldött számlát is kifizeti. Miután minden társult településen az STKH a szerződött szolgáltató, a szolgáltatási díjat is természetesen ki fogja számlázni az ügyfeleknek. Így tehát könnyen előfordulhat, hogy Ön két helyről fog számlát kapni.

Üdvözlettel:

Kuslics Balázs                       Kosztka László
sajtó főnök                            ügyvezető igazgató


Egyben biztos vagyok, a majdani szemétdíj bizonyára tartalmazni fogja az ügyvédi munkadíjakat.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése