2012. december 22., szombat

Útavató

Viharos gyorsasággal kedden meghirdették, majd szerdán ünnepélyes keretek között átadták a Zsirát Fülessel és Locsmánddal összekötő új útszakaszokat.  Az érezhetően inkább a politikusoknak szánt eseményen a kormányfő magyar hangja - a meghívóval ellentétben - nem vett részt. (Lehet, hogy az osztrák oldalon még hiányos locsmándi szakasz okán.) Bár az utak haszonélvezői elsősorban mi, a helyben élők vagyunk, s létrejöttük kétségkívül helyi sikertörténet, az ünnepséget nem nekünk rendezték.

A Kossuth Rádió beszámolója:


Az MTI beszámolója:

A kormány fejleszti az infrastrukturális kapcsolatokat a szomszédos országokkal

A kormányzat mintegy 120 milliárd forintot fordít arra, hogy fejlessze Magyarország infrastrukturális kapcsolatait a szomszédos országokkal a következő másfél évben - mondta a Miniszterelnökség külügyi helyettes államtitkára a magyar-osztrák határon átnyúló utak átadásakor Zsirán. A következő hónapokban elkezdődnek az egyeztetések a burgenlandi és a magyar kormány illetékesei között, és a tervek szerint tavaszra összeáll a középtávú koncepció, amely kirajzolja a fejlesztés menetrendjét. Szerdán két utat adtak át, amelyek Zsirát és a mikrotérséget kötik össze a burgenlandi Fülessel (Nikitsch) és Locsmánddal (Lutzmannsburg).

Dorogi Árpád, Zsira polgármestere az ünnepségen elmondta: összességében csaknem 5 kilométer hosszúságú utat építettek 250 millió forintos költséggel. Az európai uniós támogatással megvalósult fejlesztés révén javult a térség közlekedése, átjárhatóvá vált a határ, amely 1948 és 2007 között, csaknem 60 évig zárva volt. A projekt teljes költségvetése 1 millió 50 ezer euró, a fejlesztést 85 százalékban támogatja az Európai Unió az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. 10 százalékos támogatást ad a magyar állam, 5 százalék pedig az önrész, amelyet Sopronhorpács és Zsira biztosít.

Helmut Bieler, a Burgenlandi Tartományi Kormány tanácsnoka köszöntőjében hangoztatta: célszerű összeköttetéseket létesíteni a kistelepülések között, rövidülnek az utazások, kevesebb benzin fogy, és az emberek közelebb kerülnek egymáshoz. A tanácsnok egyúttal szorgalmazta a további együttműködést a gazdaság, az idegenforgalom és a környezetvédelem területén.

Christian Rohrer, Locsmánd polgármestere ígéretet tett arra, hogy 2013 tavaszán megkezdik a magyar oldalon elkészült szakasz útkapcsolatának kiépítését, amely elkerüli a locsmándi fürdőt. Erre azért van szükség, mert a kiépített út a fürdő és a szállodakomplexumok előtt halad, és zavarja a vendégeket. Ez a beruházás azonban már tisztán osztrák forrásból, a közös projekten kívül valósul meg.

Ivanics Ferenc, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt: a térségben élő magyarok, osztrákok és horvátok elkötelezettek aziránt, hogy szoros együttműködésben éljenek.

forrás:

Korábbi, hasonló eseményekről itt lehet nézelődni, katt:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése