2012. október 7., vasárnap

Testületi ülés, 2012. 09. 28.


1. 2012 első félév költségvetési beszámoló:

Bevételnél 350 MFt az előirányzat, 135 MFt a megvalósulás (35%). A különbözet leginkább a megvalósított projektekhez járó támogatások kifizetésének csúszásához köthető. Kisebb mértékben pedig a helyi adóbevétel elmaradása, ill. egy tervezett, de elmaradt telekértékesítés az oka. A következő időszakban törekedni kell az önkormányzati vagyon értékesítésre a kötelezettségek csökkentése érdekében.
150 MFt kiadás volt tervezve az első félévben, melyből 140 MFt lett. 


2. Közös önkormányzati hivatal kialakítása:

A törvényi változások miatt a 2000 fő alatti települések önálló önkormányzati hivatalt nem működtethetnek. Több egyeztetés után egy Sopronhorpács, Und, Zsira, Gyalóka, Szakony, Répcevis közigazgatási társulás kialakítása a legvalószínűbb. Zsira törekszik arra, hogy a sopronhorpácsi székhely mellett kétpólusú (Sopronhorpács - Zsira) legyen a társulás működése. A társulást az év végéig létre kell hozni. A közigazgatási társulások működtetésének pontos feltételei még nem ismertek, így pl. a költségvetési feltételek sem.


3. Általános iskola:

3000 fő alatti településeknél az állam átveszi fenntartásra az általános iskolákat, ha az adott önkormányzat nem nyilatkozik arról, hogy a továbbiakban is fenntartja a működtetését. A pontos feltételek itt sem ismertek, nincs egyértelműen meghatározva, mi tartozik a fenntartási kötelezettségek közé. A dologi kiadások néhány millió forintot jelentenek nálunk. A szándéknyilatkozatot október 31-ig kell megküldeni. A nyilatkozat később visszavonható. A jövőbeli fenntartásról szóló nyilatkozatot a testület egyhangúlag megszavazta.


4. Egyebek:

  • Lakásépítési támogatási ügyek, önkormányzati telekértékesítés, önkormányzati telek hosszú távú bérletbe vétele. 
  • Felmerült egy olyan ingatlanadó kivetése, melynek mértéke az ingatlan környezetének rendezettségétől függően változik. 
  • A locsmándi elkerülő út osztrák oldali továbbépítése bizonytalan. Ausztriában választások lesznek, a Szabadság Párt nem támogatja a szabad átjárást, az utóbbi időben felszaporodott bűnesetek miatt. A magyar szakasz építése a végén tart, a Szent János - tó kialakításával párhuzamosan végzik. Ez utóbbi vízjogi engedély birtokában létesül, a kitermelt kavicsot az útépítés során használták fel. A tó környezetének ápolása önkormányzati feladat, később átadhatják azt helyi egyesületnek (pl. horgász) is.
  • Jövőbeli építési feladatok: posta és a híd közötti járda kijavítása. Az orvosi rendelő parkoló bővítése. A településen hiányzó járdaszakaszok megépítése. Kultúrház vizesblokk rendbetétele. Ravatalozó szociális blokkal való ellátása. Faültetések minél több helyen.
  • A Lővér utca forgalmának lassítására fekvőrendőröket fognak telepíteni.

2 megjegyzés:

  1. Köszönjük a részletes beszámolót.

    VálaszTörlés
  2. A képviselők is beszámolnak valamikor a végzett munkájukról?

    VálaszTörlés