2012. október 19., péntek

Lassú víz...


Fontos újdonságot vettem észre a települési honlapon. Új menüpont alatt találhatók meg a régóta hiányolt közérdekű adatok, így a hatályos rendeletek, illetve az önkormányzat működésével kapcsolatos dokumentációk, szabályzatok. Az ugyanitt közzétett "Közérdekű adatközlési és közzétételi szabályzat" szerint a dokumentációk sora még közel sem teljes, remélhetőleg előbb-utóbb minden lényeges dokumentum elérhetővé válik az oldalon. Én legjobban a jogszabály tervezeteket, a testületi előterjesztéseket, valamint testületi ülések jegyzőkönyveit várom, hiszen érdekes olykor személyesen is meghallgatni egy-egy önkormányzati képviselő-testületi ülést, ugyanakkor mentesíthetne az önként vállalt és néha bizony terhes köztájékoztató feladattól.

A tájékoztatás mellett mindig kiemelt fontosságúnak tartottam a lakosság bevonását a településfejlesztés folyamatába, mely rendező elv most már a helyi gazdasági programban is megjelenik. A "ZSIRA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK GAZDASÁGI PROGRAMJA 2011-2014. évre" címet viselő dokumentációban a településfejlesztési politika célkitűzései fejezetben olvashatjuk:

Az Önkormányzat Képviselő-testülete fontosnak tartja, hogy a településfejlesztés a település számára ismert módon, a széles nyilvánosság biztosítása mellett történjen, mivel ez a biztosítéka annak, hogy az elméleti fejlesztési tervekből azok valósuljanak meg, melyek tényleg a település jövőjét, hosszú távú fejlődését, fejlesztését szolgálják és hosszú távon a népességszám emelkedését idézik elő. 
Az építési telkek kialakítását, közművesítését, értékesítését az igények függvényében folytatni kell.  

A településfejlesztés nyilvánosságával kapcsolatos célkitűzések:

- A település honlapján biztosítani kell a helyet  
  • a Képviselő-testület működésével kapcsolatos közérdekű adatoknak, meghozott döntéseknek (határozatok, rendeletek) 
  • a Vállalkozói térképnek, 
  • a település intézményeinek,  
  • a helyi civil szervezeteknek,  
  • a településen megrendezett programoknak. 

- A településfejlesztésbe be  kell vonni a helyi lakosságot, vállalkozókat és önszerveződő közösségeket. 

Valami elindult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése