2011. november 30., szerda

Képviselő-testületi ülés 2011.11.29.

Nem hivatalos tájékoztatás, csupán beszámoló!


Napirendi pontok:


1.) A 2011. évi költségvetés 3/4-ed éves beszámolója

2.) A 2012. évi költségvetés koncepciója



Megjegyzés: Biztos és végleges államháztartási információk nélkül készített előterv, még sokat változhat.


3.) Egyebek


Határozati javaslat: Zsira község Önkormányzat képviselő-testülete csatlakozik az 1224/2011.(VI. 29.) Kormány határozatban foglalt ivóvíz minőség-javítási beruházások előkészítésére és megvalósítására elnevezésű projekthez.

Háttér:

A tengerparti országok nyomására az Európai Unió szigorította az ivóvízben jelen lévő arzén határértékét. Az ott élők szervezetébe - a halakat elfogyasztva - ugyanis több arzén jut. Az uniós irányelvet hazánk is átvette. Így jelenleg egy liter ivóvíz 10 mikrogramm arzént tartalmazhat, 2009 decemberéig a határérték 30 mikrogramm/liter volt. A változás Magyarországon főként az Alföldön, illetve Baranya megyében okoz gondot, ahol helyenként az ötven mikrogrammot is eléri literenként.

Szakony környékén - Szakony, Gyalóka, Répcevis, Zsira községekben - az arzén tartalom legutóbb 2007-ben és akkor is minimális mértékben haladta meg az előírtakat. Ez azt jelenti, hogy a már említett tíz mikrogramm helyett egyszer 10,5 mikrogrammot mértek. Azóta a vízhálózati adatok szerint az arzéntartalom azóta nem lépte túl a határértéket: 5,1-8,3 mikrogramm között változott literenként.
Egy tartalék kút rendszerbe állításával adott a vízkeverés lehetősége is, így a víz arzéntartalmát még tovább tudjuk csökkenteni. Intézkedési tervünknek megfelelően negyedéves gyakorisággal végezzük az érintett települések vízhálózatán az arzén vizsgálatokat. A korábbi évek mérési eredményeiről a közelmúltban tájékoztattuk az ÁNTSZ-t - közölte Kárász Tibor, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. üzemmérnökség vezetője.

Folyamatban lévő ügyek, tervezett beruházások, intézkedések:

  • Óvoda, polgármesteri épület felújítása, energetikai fejlesztése (tető, hőszigetelés, napkollektor, fűtéskorszerűsítés). Csak pályázati támogatás esetén lehetséges, várható kiírás februárban.
  • Leader III. tengely keretén belül: Zöldfelületek, parkok kialakítása, temető kerítés felújítás, ravatalozó átalakítása.
  • Salamonfai kápolnánál kerékpáros pihenő építése. Napnyugat Turisztikai Egyesület keretében egységes térségi arculatként utcatáblák felszerelése (csak mint lehetőség merült fel).
  • Járdák, útcsatlakozások befejezése.
  • Orvosi rendelő mellett parkoló létrehozása.
  • IKSzT épület befejezése, iskolaudvar burkolása, melléképületek építése.
  • Sopronhorpácsra vezető mezőgazdasági út és Zsira között kerékpárút építése.
  • Egységes szerkezetű rendezési terv készítése, a korábbi elmaradásokkal kiegészítve.
  • Szakonyi vízműtelep (a linkelt anyagban Szakony 1-ként szerepel) megvásárlása a kiírás 50%-áért, majd bérbeadása a Sopron és Környéke Vízműnek. (A felszámolás alatt lévő Szakonyi Tsz. területén üzemel, csak önkormányzat vásárolhatja meg, fontos a biztonságos vízellátás miatt a tulajdonviszonyok rendezése. A bérleti díj bőven fedezni fogja az egyszeri kiadást.)
  • Fülesi út építésének határideje december 15. 10-éves garanciával építi a Magyar Aszfalt. A beruházást hátráltatta, hogy Natura 2000 hatástanulmányt kellett készíttetni.  
  • Locsmándi elkerülő és a határig vezető szakaszok tekintetében a tulajdonosokkal megegyeztek, a tervek elkészültek,  megvalósításuk előtt örökségvédelmi feltárást kell végezni, annak függvényében lehet kezdeni a beruházást tavasszal. A községhatár és a Zsira-Sopronhorpács mg. út közötti útszakaszt önkormányzati kezelésbe kell majd venni legalább a kötelező fenntartási időszakra.
  • Jelentős adóemelés ingatlanhoz kapcsolódóan, de normálisan ápolt ingatlan és az előtte rendben lévő közterületet esetén jóval kisebb mértékű teherrel. (Kisebb polémia a hogyanról.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése