2011. november 18., péntek

Füst/köd

Az elmúlt napokban-hetekben hozzászokhattunk az időjárás jelentés kötelező elemeként elhangzó szmoghelyzet tájékoztatókhoz. A hosszú ideje stabil anticiklonális meteorológiai körülmények között vészesen romlott a levegő minőségi állapota, különösen a 10 mikrométernél kisebb szemcsékből álló porterhelés tekintetében. Ennek klasszikus forrása a közúti közlekedés (diesel korom, kopási részecskék) és a háztartások szilárd tüzelőanyagú fűtése. Városi környezetben inkább az első, kistelepüléseken inkább az utóbbi felelős a légszennyezésért. Mivel ez a szennyezőanyag nem szeret gyorsan kiülepedni, így a közúti forgalommal nem terhelt, tisztább levegőjűnek gondolt falusi környezetben is számottevő szennyezést okozhat.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat részeként Sarródon is működik automata mérőállomás, mely környezeti szempontból Zsirához hasonló körülmények között üzemel. Az utóbbi napokban ott mért porszennyezés alakulása a következő volt:



















A tendencia egyértelműen emelkedő:









A szállópor (Particulate matter:PM) városi lakosság egészségre gyakorolt hatásának tudományos bizonyítékai egybehangzók a világ különböző területén élők – mind a fejlett, mind a fejlődő országok- tekintetében. A hatás széles spektrumú, elsősorban a légző- és a keringési rendszert érinti, és annak hatása korcsoportonként illetve az egészségi állapot függvényében különböző mértékű lehet. Az egyes hatások bekövetkezésének kockázata az expozíció függvényében növekszik, és nincs elég bizonyíték arra, hogy létezik hatástalan küszöbkoncentráció, az egészségre gyakorolt észlelhető hatást már kiváltó koncentráció tartomány nem tér el jelentősen az átlagosan levegőben mért koncentrációtól. Epidemiológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy a szálló por mind rövid, mind hosszú távon kifejti káros hatásait.



Bár nemegyszer elhangzik a figyelmeztetés, hogy ebben a helyzetben kerülni kell a nyílttéri égetést, ez sokszor csak süket fülekre talál. Néhány kép környékünkről az utóbbi egy hétből:




























Levegővédelem területén az első fokú hatósági jogkör gyakorlója a települési jegyző. A tábla jó, a módszer nem...





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése