2011. március 5., szombat

Zsirai sport = foci...



Zsirai tömegsport= foci

Támogatás=foci

Mondanék egy- két más alternatívát, mely említésre méltó lenne talán a foci mellett, mégpedig azért, mert annyi pozitív példát tudunk állítani a fiatalság elé a közvetlen környezetünkből, hogy kár lenne említés nélkül hagyni a dolgot, sőt talán sokakról nem is tudjuk, ha elmegy mellettünk az utcán, hogy milyen nagy érdemeket tudhat magáénak egy sportágon belül.

Van Zsirának:

  • országos síbajnoka, - nemzetközi sikereket elért síbajnoka,
  • triatlonosa és vasembere,
  • van- nem is egy-”erős embere”, akik már több éve sikeresen szerepelnek az ország különböző részén és a csapatszellemet lehetne példaként említeni a többiek számára, ami kötelező egy ilyen verseny szervezésében és a részvételkor természetesen,
  • van egy sikereket halmozó lövész egyesület, mely szintén több éve működik a faluban.
  • Ha tömegsportról beszélünk, akkor itt az aikidó, ahol szintén több korosztály tud egyszerre sportolni,
  • tánccsoport, kettő is, kb.30 taggal. Ide járnak az óvodáskor előtt állóktól a felsősökig. Hastánccsoport: ide is kb. 10-15 fő a kisgyerektől a középkorú hölgyekig járnak.
  • Vannak tanár és diák természetjárók.


Biztos vagyok benne, hogy a listám hiányos, de még sajnos nem ismerek mindenkit és információt se kapunk sehonnan az ilyen sikerekről és sok esetben a lehetőségekről sem.

Ezek az emberek pedig nem azért csinálják, amit csinálnak, hogy itt elismerést kapjanak, de azért jó lenne, ha mentalitást váltanánk és végre a jót kezdenénk propagálni és ezeket a lehetőségeket  és sikereket már csak a jó példa kedvéért is többször említenénk a számítógépező és unatkozó ifjúságnak.

Azt gondolom, hogy nem kellene ezeken kívül sem nagyban gondolkodni, de egy kültéri ping-pong asztal és egy kisgyerekek által is használható játszótér - egy megfelelőbb helyen, mint a mostani - még hasznára válhatna a fiatalságnak.

Én gratulálok, és további sikereket kívánok az összes sportolónak még a focistáknak is!

Róka Rita

5 megjegyzés:

  1. A ritka "helyi harsonában" néha azért megemlítik ezeket, de feltehetnék a községi honlapra is. A legfrissebb bejegyzés a buék (az étlapot kivéve:).

    VálaszTörlés
  2. Zsirai sportéletet követő magán emberként teszem megjegyzésemet.
    Az Ön beírásában szereplő "Zsirai tömegsort=foci, Támogatás=foci" nem kellő tájékozottságról árulkodik e témában.
    Az Ön által felsorolt egyéb (nem foci) sportolási lehetőségek közül többen kaptak és kapnak jelenleg is támogatást a településtől akár pénzbeli (versenyek támogatása, nevezési díjak) akár egyéb - ingyenes teremhasználat még a fizetős aikido foglalkozásokra is, falubusz használat stb. formájában.
    A település több sportágban (kosárlabda, röplabda, kézilabda, lövészet, atlétika, játékos vetélkedő, teke) szerepel a Vas megyei kis települések versenyében kb. 60-70 fő részvételével évente.

    Az 1. megjegyzéshez: A Zsirai Szóban a fociról szóló információk megjelenését a zsirai futball élet szervezői fontosnak tartják, ezért időről-időre tájékoztató anyagot adnak le a szerkesztőségnek. Hasonló módon tegyék meg a többi sportban érintettek is, ha fontosnak tartják teljesítményük közzétételét.

    VálaszTörlés
  3. Róka Zoltánné2011. március 8. 17:08

    Kedves Névtelen!
    Köszönöm, hogy ilyen gyorsan reagált az írásra, így talán meg tudjuk, kitől kell érdemben informálódni a sportról, mert igaza van, én nem vagyok jól informált, kizárólag a lakosokkal való beszélgetésekre és a „Zsirai Szóban” leírtakra tudok alapozni.
    A támogatásról,- melyet kifogásolt, hogy nincs róla kellő információm - én úgy tudom, hogy a település a focira is csak részben áldoz, a hiányzó összeget magán cég állja. De! Nem mindegy szerintem, hogy egy sportágnak van több százezer forintos költségvetése, melynek egy részét fizeti a település, vagy szüksége lenne 20 ezer forintra, amit teljesen elutasít. ( Ez most konkrét információ. Az is, hogy ezt a csoportot egy alapítvány fogja támogatni, melyet ezúton is köszönünk!) Az is konkrét információ, hogy az „Erős emberek” versenyre, melyre minden évben rendszeresen nevez a csapat, szintén nehéz támogatást szerezni.
    Sajnos az Ön által felsorolt sportágakról sincs tudomásom – és még sokaknak nincs, ahogy hallottam. Érdekelne például, hogy hogyan lehet ezekhez csatlakozni? Ki az az ember, aki ezeket szervezi? ( Ha netán egy újonnan ideköltözött család szeretne valamelyikben részt venni.) Hol és mikor folynak az edzések? Kik a csapat tagjai? Szerintem ezek fontos dolgok. Például nyáron több emberrel összejöttünk kosárlabdázni a pályán, de szerettünk volna megkérni egy hozzáértő embert, hogy edzésekkel néha segítse megkopott tudásunkat. Most, hogy írta, hogy van kosárcsapat, biztos vagyok benne, hogy van egy edző is hozzá, aki ezt szívesen vállalná. Én ilyenekre gondoltam, mikor a lehetőségek közzétételét írtam.
    Az utolsó bekezdéséhez csak annyit, hogy én is csak erre szeretném buzdítani a büszke szülőket, tanárokat és ismerősöket, hogy tegyék ezt meg és tartsák fontosnak az ilyen események és eredmények közzétételét!
    Utolsó gondolatként jó lenne, ha felfedné kilétét, én is névvel vállalom a véleményem, mert nem sértő,- hanem pont ellenkezőleg - építő jellegű beszélgetést szeretnék kezdeményezni. Szerintem, ha nem is értünk mindenben egyet, de egy közös témánk már van: a sport szeretete.
    Róka Zoltánné Rita

    VálaszTörlés
  4. Prozlik Tiborné Rita2011. március 10. 12:03

    Kedves Névtelen!
    Nekem is sportoló gyermekem van,aki( nem focizik,)hiába tesz le bármilyen eredményt,akár országos vagy nemzetközi szinten,senki nem támogatja sem tágabb sem helyi patrióta szinten.Pedig higgye el évek óta próbálkozunk,de még válaszra sem méltatnak minket.Senki még 100ft-ot sem adott neki támogatás céljából.S mivel azért mi is a sport körében mozgunk,látjuk,hogyha a fociról van szó,jobban és könnyebben megnyílnak a támogatók.Ez nem maguk illletve a foci ellen szól,hisz tényleg ez a sport amit nemtől és kórtól függetlenül mindenki szereti nézni vagy játszani,de ez egy tény amivel szembesülünk a mindennapjainkban.Hisz nem akkora "reklámhordozó érték" egy síelő kisfiú mint egy egész focicsapat,ezt valljuk be őszintén.
    Kérem,ha tényleg van Zsirán kosár,kézi vagy röplabda csapat,tényleg szóljon,mert az engem is érdekelne.
    Előre is köszönöm!
    Prozlik Tiborné Rita

    VálaszTörlés
  5. Hát nem igen kaptam írásban választ sok dologra ,nem értem, hogy miért.....
    Ahogy azt sem , hogy egyből a finanszírozásra tértünk át csak!, pedig azért más is szembeötlő ezekben a napokban, mikor megkaptuk az esélyt a sportolásra. Papíron. Például, hogy hogyan lehet csapatversenyen részt venni, ha nincs csapat???? És nincs edzés? Vagy van?
    .........
    R. Rita

    VálaszTörlés